دیتالاگر یا DAQ ؟
تفاوت بین یک data logger و یک data acquisition system در چیست؟
یک دیتالاگر نوعی سیستم DAQ است اما یک DAQ لزوما دیتالاگر نیست . در حقیقت دیتالاگر ها زیر مجموعه ای از DAQ ها هستند . تفاوت های کلیدی در عملکرد وجود دارد که این دو نوع ابزار را از یکدیگر متمایز میکند هرچند با پیشرفت تکنولوژی این تفاوت ها کاهش یافته اند اما همچنان ویژگی های اصلی وجود دارند که یک دیتالاگر را از یک DAQ جدا میکند.
سرعت نمونه برداری یا نرخ تبدیل آنالوگ به دیجیتال
در دنیای ابزار دقیق یک دیتالاگر به عنوان دستگاهی با سرعت نمونه برداری پایین مثلا یک نمونه در ثانیه شناخته میشود.در حالی که سرعت نمونه برداری در سیستم های DAQ در گستره ی چند مگاهرتز و یا حتی چند گیگاهرتز در ثانیه قرار دارد. با کاهش قیمت تراشه های سرعت بالای مبدل آنالوگ به دیجیتال (A/Ds) دیتالاگرهایی با سرعت های بالاتر وارد بازار شده اند. DAQ ها دارای تنوع زیادی در سرعت نمونه برداری و ویژگی هایی مانند نمونه برداری همزمان و هماهنگ( simultaneous or synchronized sampling) هستند. که اینگونه ویژگی ها در دیتالاگر های امروزی زیاد دیده نمیشود.
دیتالاگر مستقل یا متصل به کامپیوتر
انتظار میرود یک دیتالاگر بدون اتصال به شبکه و یا کامپیوتر برای ذخیره اطلاعات، بتواند به خوبی کار کند. داشتن حافظه داخلی با حجم بالا یک ویژگی اساسی برای دیتالاگر محسوب میشود. که این امکان را ایجاد میکند دستگاه در دوره های زمانی طولانی کار کند. بیشتر دیتالاگر ها میتوانند اطلاعات را ماه ها و یا حتی سال ها ثبت نمایند. بدون اینکه حافظه داخلی شان پر شود. یک دیتالاگر همچنین قادر خواهد بود قدیمی ترین اطلاعات را بازنویسی کند و به مدت نامحدود کار کند.
یک سیستم DAQ خصوصا اگر پرسرعت باشد نیاز دارد تا از طریق خطوط مخصوص و یا استانداردی به کامپیوتر متصل بشود تا بتواند با سرعتی بیشتر از قبل اطلاعات را ثبت نماید. در بیشتر موارد در میان محصولات امروزی، هر دو نوع دستگاه از رابط های اترنت و یا Wi-Fi برخوردار هستند. یک دیتالاگر معمولا اطلاعات را در حافظه های مبتنی بر فلش غیر فرار (Non-volatile) ذخیره میکند. یک سیستم DAQ از کامپیوتر متصل شده به آن یا یک حافظه موجود در شبکه (Network storage device) ویا یک هارد دیسک مستقیم برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده میکند.
تعداد ورودی و خروجی (I/O)
بیشتر سیستم های DAQ توانایی این را دارند که اطلاعات را از ده ها و یا حتی صدها ورودی آنالوگ و دیجیتال ثبت کنند. سیستم های DAQ در مقیاس بزرگ بیشتر در آزمایشگاه ها و واحدهای تحقیقاتی یافت میشوند. که دارای ورودی و خروجی های rack-based هستند. تعداد این ورودی و خروجی ها میتواند تا 1500 کانال افزایش یابد. یک دیتالاگر میتواند تعداد کمی کانال ورودی داشته باشد. گاهی تعداد این ورودی ها به چند ده عدد هم میرسد. دیتالاگرها میتوانند تعداد کانال های بیشتری داشته باشند. اما ملاحظات مربوط به توان باتری ها این تعداد را به کمتر از 100 کانال محدود میکند.
منبع انرژی
یک دیتالاگر همانطور که بالاتر گفتیم طراحی شده تا به طور مستقل بدون اتصال به کامپیوتر و یا هر سیستم دیگری کار کند. دیتالاگر ها اغلب در محیط هایی که منابع تغذیه در آنها در دسترس نیست استفاده میشوند. بنابراین دیتالاگر ها به گونه ای طراحی میشوند تا دارای حالت های ذخیره انرژی و sleep mode باشند. این طراحی ها اغلب اوقات شامل باتری هایی با قابلیت شارژ مجدد هستند. یک سیستم daq نیاز به اتصال دائمی به سیستم خارجی برای تامین انرژی و حفظ اتصال به سخت افزار حافظه دارد.
در نهایت
شباهت های زیادی میان دو دسته data loggers و data acquisition وجود دارد . تفاوت های اصلی میان آنها را در توضیحات بالا بیان کردیم. این تفاوت ها اغلب محل و موارد استفاده از دستگاه را توضیح میدهند. اینکه چه نیازهایی در کاربرد دارید تعیین میکند که بهترین نوع بین این دو برای استفاده مد نظر شما چیست. در این مقاله به طور مفصل، تفاوت دیتالاگر و DAQ را بیان کردیم. خبر خوب این است که شرکت برناپایش بنا به خواسته و نیاز شما بسته به کار و محیط کاری شما، محصولات data loggers و data acquisition برای شما شخصی سازی کرده و در کمترین زمان و با نازل ترین قیمت در مقایسه با نمونه های خارجی تحویل شما می دهد.
کافی است با شماره 02191030516 داخلی 1 تماس حاصل نمایید و با کارشناسان ما راجع به دستگاه مد نظر خود صحبت کنید.